Страници

събота, 24 септември 2011 г.

7. Дяволскя мост

Дяволския мост  е средновековен мост на река Арда, намиращ се в живописен пролом на около 10 километра северозападно от град Ардино близо до село Дядовци.
Мостът е построен в началото на 16-ти век по заповед и желание на султан Селим I-ви, като част от път свързващ Горнотракийската низина с Беломорска Тракия и Егейско море. Мостът е разположен на 420 метра надморска височина, ограден от двете страни от стръмни склонове, достигащи до 800 метра надморска височина. Дължината му е 56 метра, широчината — 3,5 м, трисводест, като на сводовете на страничните му ребра са направени отвори с полукръгли сводчета за отчитане на водата. Височината на централния свод е 11,50-12 метра, а по ръба е запазен каменен парапет с височина 12 см.
На 24 февруари 1984 г. мостът е обявен за паметник на културата. До моста може да се достигне по черен път с автомобил.Черният път не е подходящ за всеки автомобил и разминаването с други автомобили е трудно.Пеша разстоянието се изминава за около 2 часа отиване и връщане.


 

2 коментара:

  1. Уникален мост, с който са свързани и легенди!

    ОтговорИзтриване
  2. Ваня Илиева21 юли 2012 г. в 13:16

    Мястото е уникално, когато си там,чувството е особено....Но само на 200 м над него се очаква каскада Горна Арда....

    ОтговорИзтриване