Страници

сряда, 28 септември 2011 г.

29. Връх Мусала

Мусала̀ е най-високият връх в България и на целия Балкански полуостров с височина 2925 m, измерено от равнището на пристанище Варна. Мусала се намира в Рила планина, недалеч от известния курорт Боровец и на около 80 км от София. През лятото се посещава от много туристи от целия свят, но най-много от планинари от България и съседните страни. На върха е изградена метеорологична станция на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН.
Старото Българско име на върха е Свети Иван. Според някои сегашното му име произлиза от „Мус Аллах“, или „място за молитва“, „молитвен връх“, "близо до Аллах" и е дадено по време на владението на Османската империя. През периода 1949-1962 г. е носил името на съветския вожд Сталин.
Изграден е от палеозойски гранит, прорязан с гранитпорфирни жили. Средни годишни температури -2.9оС, ср. февруарска - -12.0оС, ср. августувска - 5.4оС, абсолютна минимална тем. -31.2оС, абсолютна максимална темп. 18.7оС. Средно 254 дни от годината Мусала е покрит със снежна покривка. Преобладават северозападни ветрове. Планинско-ливадни почви. Покрит е главно с алпийска растителност. В южната част на масива му има хубави планински пасища ("чалове").

Забележително е разнообразието на флората, включващо някои интересни дървесни видове, и фауната; това е и добро място за наблюдение на птици. Най-лесният път за изкачване представлява права пътека от курорта Боровец, 10 км в южна посока. Има кабинков лифт, който води до местността Ястребец на височина 2 369 м. Оттам до хижа Мусала (2389 м) може да се стигне пеша за около един час, а до върха — още близо два часа. По маршрута от х."Мусала" към върха, на около 200 м под него се намира заслон "Леденото езеро" (на вис. 2709 метра) Заслонът се намира до едноименното езеро. Там може да се пренощува с предварителна заявка.

Няма коментари:

Публикуване на коментар